Testa Dig Själv! • Gratis Personlighets-Test Ny Nivå, Box 10119, 43422 Kungsbacka, info@nyniva.nu
 Start                   

 Personlighetstest  

 STRESS-test  

 Dianetik               

 Självanalys      

 Beställ material      

 Nyheter/Info      

 Mer om Dianetik  

 Om Scientologi    

 Om författaren   

 Om Ny Nivå  

 Kontakta Ny Nivå  

Är du FÖRETAGARE?
Eller CHEF? »
  

Intervju med en Dianetik-auditör:


I boken Dianetik - Hur tanken påverkar kroppen definieras ordet auditör: "Var och en som är förfaren i utövandet av dianetikterapin. Att auditera innebär både att lyssna och att göra beräkningar." Ny Nivås flygande reporter har intervjuat en privatpraktiserande auditör i Göteborg.

Ny Nivå: Bengt, du har praktiserat Dianetik i ganska många år. I dagsläget, vad är de vanligaste oönskade tillstånden som folk tar upp med dig när de skall få dianetikauditering?

Bengt: Panikkänslor och stress, dåligt självförtroende och relativt nyliga skilsmässor och uppbrott från förhållanden. Allmän brist på glädje över livet förekommer också. Det är som en provkarta över den greatest hits-tid som vi lever i.

Emotionella och psykosomatiska problem

NN: Vad menar du med "greatest hits"?

B: Kraven ökar, man skall vara på topp hela tiden och det kan vara svårt att hitta medmänniskor som verkligen vill och klarar av att lyssna. Vi vill bara veta av de häftiga och roliga sidorna av livet, och det andra delegerar vi till psykiatrin som placerar tillståndet under en av sina 1000, eller vad det är, sjukdomsdiagnoser och skriver ut ett piller. Pillerindustrin är en miljardindustri och jag är bekymrad över dess konsekvenser. När man har hållit på med Dianetik ett tag så ser man att det går att komma tillrätta med emotionella och psykosomatiska problem genom att helt enkelt spåra det till de händelser som utlöst det, eller till och med legat latent i väntan på att en livskris eller annat skulle reaktivera det.

NN: Men har inte psykiatrin hittat kemiska obalanser i hjärnan som ligger bakom många mentala problem?

B: Jag bryr mig inte om vad de har hittat. Om någon fryser så ger man honom kläder eller höjer värmen i rummet, man ger honom inte ett piller som höjer kroppsvärmen. Ungefär så ser jag det. Dianetiktekniken är så enkel att tillämpa, och kräver inte lång och kostsam utbildning, så jag ser det som en helt förnuftig väg att gå. Det finns säkert de som förfäktar snabba pillerlösningar av profitskäl eller av lathet eller för att de vill hålla folk lugna, men jag vet att de allra flesta människor, de skulle inte ta piller om de visste att det fanns ett drogfritt sätt att lösa problemet på.

Frigör livskraft och kreativitet

NN: Men är resultatet av Dianetik samma som det psykiatriker vill uppnå?

B: Inte alls. Vi som utövar Dianetik hjälper personen att verkligen bli sig själv. Det är inte fråga om att bara ta bort symptom. Vi frigör livskraft och kreativitet och höjer personens förmåga att klara av livets framtida motgångar utan att de negativa krafterna i det undermedvetna reaktiveras och sänker person och får honom att agera irrationellt.

NN: Det låter som en konstant lycklig person utan negativa känslor alls?

B: Nej, det är inte det jag menar. Man måste ha en tolerans för att livet i sig självt kan göra att en person blir t.ex. ledsen, arg eller rädd. Stänger man av de sakerna så stänger man också av förmågan att känna de positiva sidorna. Men om man har hanterat de traumatiska och negativa krafterna som finns i det undermedvetna, eller det reaktiva sinnet som vi säger i Dianetik, så blir ens förmåga större att handskas med motgångar och konflikter som annars skulle ha reaktiverat dessa saker, och man studsar åtminstone upp snabbare efter att de hänt. De flesta människor kan komma ihåg hur de var som barn, nyfikna och glada över livet. Sedan dess har vi lärt oss en massa saker som är bra att kunna, men oftast har det allmänna känsloläget sjunkit när vi blir s.k vuxna, på grund av ansamlingen av negativa erfarenheter.

Allt täcks i Dianetikboken

NN: Okej, när du då auditerar och tillämpar Dianetik, vad är det för sorts erfarenheter som brukar ligga till grund för folks problem?

B: Ja, det är ju väldigt individuellt. Olika människor klarar olika situationer olika bra, helt enkelt. Och det beror på både utbildning, vilka traumatiska erfarenheter som kan reaktiveras av motgångar och konflikter, hur mycket skit de råkar ut för och rent allmänt hur mycket livskraft som har inkapslats av de traumatiska erfarenheterna - alltså hur deras allmänna humörläge är. Allt det täcks i Dianetikboken.

NN: Men om du ändå skulle nämna några typiska situationer som brukar komma upp?

B: Jag vill faktiskt inte påverka läsarna av denna artikel, så att de tror att de skall följa någon sorts standardmall när de sitter där i stolen och skall hitta orsaken till sina egna problem. Dianetik är så otroligt enkelt, så man skall akta sig för att komplicera det. Vi som utövar Dianetik är stenhårda med att bara använda de tekniker som vi lärt oss. Vi hittar inte heller på andra saker eller blandar det med annat. Erfarenheten har visat under lång tid att man hamnar på villovägar då. Faktum är att en person som skall få Dianetikterapi, skall kräva detta, annars är det inte Dianetik. Om den inte är sönder, försök inte reparera den, som det heter. Om man kan sin Dianetik, då får man goda resultat hela tiden, så om man inte får goda resultat och känner att man vill experimentera, då skall man läsa om sin Dianetikbok anser jag.

Vad vill individen själv hantera?

NN: Vem bestämmer vad som skall tas upp i auditeringen? Kan auditören ta itu med beteenden och händelser för att han själv tycker att de "faller utanför ramen" eller "borde tas upp"?

B: Detta är en stor skillnad mellan Dianetik och en del andra former av terapi. Vi är inte här för att få personen att bli på ett visst sätt för att vara andra till lags, eller för att ett beteende stör andra eller bryter mot "optimalfacit". Man tar bara upp sådant som personen själv vill hantera. Det är det enda som fungerar. Vi har tillit till att personen sköter sitt liv efter bästa förmåga själv, och den förmågan ökar om personen blir av med skräpet i det reaktiva sinnet.

NN: Bör man inte vara helt befriad från sådant skräp själv om man skall hjälpa andra?

B: Nej, det behövs inte. Då skulle inte Dianetik kunna bli så stort som det är i dag. Man följer bara anvisningarna i boken, så att säga. Givetvis så ser man till att man själv får auditering också, skam vore väl annars.

Andlig resa, stor lättnad

NN: En personlig fråga, vad kör du i din egen auditering nu?

B: Hum hum. Jag betraktar min egen auditering som min egen andliga resa, och den är privat. Jag har gått igenom saker i mitt liv som har påverkat mig negativt, precis som alla andra. Men ibland är lättnaden så stor när jag blir av med det att jag nästan tycker att det var värt motgångarna. Skämt åsido, jag är över medelåldern i dag och gläds åt att fortfarande blicka framåt, och utåt, med entusiasm och nyfikenhet. Inte alltid givetvis, men som sagt, lite skit får man ta, men det är en bieffekt av att leva som jag är villig att gå med på.

Sinnets skydd

NN: Tillbaka till Dianetik. Jag förstår att Dianetik kan kännas enkelt om man har lång erfarenhet av den, men en ny person då, som bara läst boken och vill använda Dianetikterapin på en bekant, går det?

B: Absolut, det är det som är poängen. Om man följer det som står i boken så fungerar det. Det finns ett kapitel som heter Sinnets Skydd, som man bör läsa om man är rädd för att utöva tekniken. Om du inte är rädd för att sitta och prata med en person som tar upp diverse bekymmer, så är du redo. Det är inte mer dramatiskt än så.

NN: Finns det personer som du inte kan hjälpa?

B: Ja, tyvärr. Och där måste jag klanka ned på psykiatrin igen. Det finns strikta regler för hur vi hanterar situationer där en person visar sig ha blivit tungt behandlad av psykiatriker genom piller, elchocker, insulinchocker. Deras så kallade behandling har tyvärr stängt dörren för oss i sådana fall, på grund av den effekt som den haft på personen. Vi ger dem rådet att läsa Dianetikboken etc. så att de kan förbättra sitt liv, men vi kan tyvärr inte auditera dem.

Frihet från undertryckande

NN: Så, vilka kan ni utföra Dianetikterapin på?

B: Alla som har en uppriktig önskan att bli bättre och som gör det helt av egen vilja och inte bara för att auditören eller en bekant vill det. Om personen är utsatt för undertryckande utifrån av någon som regelbundet får personen att känna sig sämre, då måste den situationen givetvis rättas till också innan man börjar auditeringen, för Dianetikens syfte står i direkt konflikt med undertryckarens mål. Men det går att fixa. Om en sådan situation finns så är det en ENORM lättnad för personen när den löser sig. Ingen som helst terapi eller ens semester, och allra minst piller eller alkohol, råder bot på en sådan situation. Den måste hanteras för vad den är, så är det bara. Men även en undertryckande person står under inflytande av sitt reaktiva sinne. Vi som utövar Dianetik anser att människan alltid i grunden är god. Att människan skulle vara ond och att enbart ett yttre tvång håller henne civiliserad, det är en lögn, anser jag.

En dröm att hjälpa och förstå medmänniskor

NN: Hur ser ditt framtida drömscenario ut när det gäller Dianetik?

B: Tack, nu blir det lite mer positivt. Drömmen är att alla människor lär sig att hjälpa och förstå sina medmänniskor genom att de lär sig hur det reaktiva sinnet fungerar, och genom att de använder den teknik som står i boken. En gräsrotsrörelse som skapar ett tolerantare och tryggare samhälle. En bättre värld. Några hundralappar att köpa boken för är allt som krävs, och sedan kan de som läst den köra Dianetikterapi på varandra. Det är allt. Det finns en DVD också som visar väldigt enkelt vad man säger och hur det går till, så vem som helst kan lära sig.

NN: Tack, och lycka till med din framtida auditering!

B: Tack själv!

« Tillbaka        Lär Dig Dianetik »
 
Studiebesök, skolföredrag, grupparbeten om Scientologi

Om du har frågor kring personlig utveckling eller andligt helande, KONTAKTA OSS gärna!

Utforska ditt undermedvetna! Använd DIANETIK av L. Ron Hubbard.